Despeses hipotecàries: Què has de saber?

Si estàs en un procés de compra immobiliària, a Marenmar immobles t’informem sobre les temudes despeses hipotecàries.

 

1. El cost de taxació:
Difícilment el banc ens concedirà una hipoteca al 100%. L’habitual és aconseguir finançament al 80% sobre el valor de taxació. I per a això, el banc necessita una taxació de l’habitatge, que es determina segons el percentatge de finançament que concedeix el banc. Els honoraris de les taxadores no estan regulats. La tarifa depèn de la ubicació de l’habitatge, dels m2 i de la finalitat de la taxació. Com a mínim, es podría aplicar un import aproximat de 250€ + 21% IVA.

Encara que la taxació és obligatòria per llei i ha de realitzar-la una entitat taxadora inscrita i registrada al Banc d’Espanya, el banc no la pot imposar al client, sinó que aquest pot triar la seva pròpia taxadora. De tal manera que pot acudir amb aquesta taxació a diferents entitats a l’hora de demanar una hipoteca. La taxació tenen una vigència de sis mesos des de la data d’emissió.

2. Comissió d’obertura de l’entitat bancària:
Els bancs solen cobrar entre un 0% i un 2% de comissió sobre el capital prestat. Una quantitat que es dedueix directament dels diners que lliura al prestatari.

3. IAJD (Impost sobre Actes Jurídics Documentats):
Aquest impost es paga sempre que es subscriu un document notarial amb quantia econòmica que després ha d’inscriure’s en el registre. Es tracta d’un impost autonòmic l’import del qual varia en funció de la comunitat on estigui situada l’habitatgeA Catalunya, aquest percentatge és de l’1,5%. Un aspecte molt important a tenir en compte és que per calcular la seva quantia no es considera l’import del préstec sinó la responsabilitat hipotecària total (principal + interessos ordinaris + interessos de demora + despeses). La responsabilitat hipotecària es situa, com a màxim, en el 160% del valor del préstec.

4. Costos de notaria:
Es calculen sobre el nominal de la hipoteca. Les despeses de notari són els que es produeixen per l’atorgament de l’escriptura pública del préstec hipotecari.

5. No oblidis, el registre de la Propietat:
Són els honoraris generats per inscriure la hipoteca en el Registre de la Propietat. També estan fixats per normativa i es calculen sobre la responsabilitat hipotecària.
Aquesta despesa podria incrementar-se bastant si sumen altres tràmits com a notificacions telemàtiques, la nota simple que s’agrega a la inscripció, entre d’altres.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *