Suport a l’autoconsum sense l’impost del sol

El 32% de l’energia final consumida en 2030 haurà de ser d’origen renovable. Aquest va ser l’objectiu acordat el passat 14 de juny per La Unió Europea, el Parlament Europeu i els Estats membres, que es recull en la Directiva d’energies renovables per 2030, que entrarà en vigor en 2021.

Si va haver-hi consens sobre establir el dret de la ciutadania, autoritats locals, petites i mitjanes empreses i cooperatives en produir, consumir, emmagatzemar i vendre la seva pròpia energia renovable, sense estar subjectes a taxes o a excessives limitacions. En aquest context, des de Brussel·les es sosté que l’acord introdueix un marc legislatiu més clar i estable per l’autoconsum.

La desaparició del peatge és una taxa que amb la nova directiva, queda vetada fins a l’any 2026, en el qual els estats podran tornar a estudiar la seva inclusió. La Directiva també contempla l’establiment d’un peatge a l’autoconsum en la revisió per l’any 2023. En aquest cas, no s’aplicaria a potències instal·lades majors a 10 kW, que és la que hi ha vigent avui dia a Espanya, sinó que s’aplicaria a les majors de 25 kW.

També s’estableix un dret a cobrar per l’energia que s’aporti a la xarxa, i es contempla la situació en la qual els panells solars d’un habitatge pertanyin a un tercer. Això ha de suposar una clara bolcada de les polítiques sobre l‘autoconsum d’Espanya.

Aquesta fi del denominat “impost del sol” ha estat valorat pel sector renovable i organitzacions ecologistes que ressalten la decisió d’involucrar al ciutadà en aquest procés de democratització de l’energia, al mateix temps que es valora que ja no se’ls penalitzi “amb impostos o càrregues econòmiques extres”.

La nova legislació és incompatible amb l’impost del sol i les altres barreres que els autoconsumidors pateixen a Espanya, per la qual cosa l’organització ecologista “urgeix al Govern i el Parlament espanyol a modificar la legislació nacional per adaptar-la a l’europea”.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *