He de permetre l’accés a casa per una avaria?

Les avaries i reparacions en comunitats de propietaris solen generar conflictes, especialment quan el dany afecta un habitatge, però s’origina en un altre. És important aclarir qui ha de permetre l’accés a casa per fer reparacions. A Marenmar us expliquem com aborda aquest tema la normativa vigent.

 

En l’àmbit de les comunitats de propietaris, enfrontar-se a una reparació implica navegar per una sèrie de normes i procediments legals que garanteixen tant la correcta execució de les obres com el respecte als drets de tots els propietaris. La Llei de Propietat Horitzontal (LPH) regula aquestes situacions, especialment a l’article 9, que obliga els propietaris a permetre l’accés al seu habitatge per dur a terme reparacions necessàries. Aquesta disposició és clau per a l’execució de treballs urgents o per establir servituds que permetin obres en elements comuns, assegurant a més una compensació justa per qualsevol dany ocasionat.

 

En cas que hi hagi un llogater a la propietat, ell també haurà de permetre l’accés per a les reparacions necessàries. La negativa a permetre aquestes intervencions pot tenir conseqüències legals, ja que la llei no permet la negativa en situacions en què calgui la reparació urgent de danys.

 

Si un veí es nega a obrir el seu habitatge per a una reparació necessària i això causa danys addicionals, els afectats poden emprendre accions legals per obligar el propietari a reparar el dany i reclamar-ne una indemnització. Encara que el propietari no hagi causat el problema inicial, és responsable dels danys subseqüents derivats de la negativa.

 

En situacions en què la reparació no afecta directament el propietari, com quan una avaria a l’habitatge del veí provoca problemes a la pròpia, el propietari té dret a rebre compensació pels danys i perjudicis patits. Això inclou la reposició o reparació dels seus elements i instal·lacions privatives perquè tornin al seu estat original.

 

D’aquesta manera, la normativa busca equilibrar els drets i deures de tots els propietaris a la comunitat.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *