Com actuar davant de veïns ruidosos

Si sofreixes de sorolls molestos dins del teu pis, el primer que has de saber és que existeix l’Ordenança de Protecció contra la Contaminació Acústica i Tèrmica (OPCAT), siguin sorolls externs o interns, els mateixos no han de sobrepassar els nivells admesos per la OPCAT, en els articles 15 i 16 trobaràs una taula amb els decibels permesos en les diferents hores.

A més, en l’article 5 de la OPCAT s’explica que el dia es divideix en tres períodes: el diürn constituït per 12 hores contínues de durada, entre les 7.00 i fins a les 19.00 hores, el període vespertí, entre les 19.00 i les 23.00 hores, i el nocturn, entre les 23.00 i les 7.00 hores. És important ressaltar que en dies festius l’horari nocturn s’amplia a 9 hores contínues de durada, compreses entre les 23.00 i les 8.00 hores.

Si ja has identificat d’on prové el soroll, el primer pas raonable és posar-se en contacte directament amb les persones i notificar-los el problema existent, en molts casos, els causants del problema desconeixen que estan incomplint la OPCAT i són receptius al problema, trobant així una ràpida solució, per exemple: una comunitat de veïns pot manejar la substitució d’una màquina, un veí pot baixar el volum del seu televisor o un local pot procedir a reforçar la insonorització o substituir un aparell que estigui emetent un soroll excessiu.

Si amb la conversa amistosa no obtens resultats positius, i no aconsegueixes arribar a un acord amb les persones responsables, pots denunciar-los en línia entrant al portal de l’Ajuntament de Madrid, també pots fer-lo trucant per telèfon a la Policia Municipal a través del 092 o dirigir-te a qualsevol de les Oficines de Registre de l’Ajuntament sense necessitat de tenir cita prèvia.

Encara que puguis cridar en qualsevol moment, és important destacar que l’espera podria ser des de 10 minuts fins més d’una hora, això dependrà bàsicament de les emergències que puguin tenir els agents. Una vegada arribin els oficials passaran pel teu carrer amb un sonòmetre, això pot ocasionar que les persones o el local que est infringint l’ordenança en veure el cotxe de la policia baixin els decibels de la música o simplement es retirin del lloc.

Si ja has fet les denúncies diverses vegades i els agents no han pogut resoldre el problema, és millor en aquests casos cridar a la unitat de Medi Ambient de la Policia Municipal, aquesta unitat s’especialitza en casos de contaminació sonora. Ells es dirigeixen al lloc en jornada laboral i generalment van vestits de civil al moment de realitzar la prova amb el sonòmetre, l’ideal és que sol·licitis la seva presència els divendres o dissabtes a la nit i sempre ha de ser amb cita prèvia.

A Barcelona ciutat el soroll pot arribar a ser molt molest, si vius a prop i aquestes tenint aquests problemes, el millor és comunicar-te directament a l’oficina més pròxima a la teva zona.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *