Què implica ser zona tensa a Catalunya?

El passat 15 de març del 2024, el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana va oficialitzar la declaració d’àrea tensa a Catalunya, abastant 140 municipis per un període de tres anys a partir del 16 de març del 2024. Aquesta mesura, impulsada per la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu abordar els desafiaments del mercat de lloguer a la regió.

 

Entre els municipis afectats hi ha importants ciutats com Barcelona, Girona i Tarragona, entre d’altres. L’activació d’aquesta zona tensa comporta una sèrie de novetats significatives per a llogaters i propietaris per igual.

 

Una de les novetats principals és la definició de “gran tenidor”, aplicable a individus o entitats que siguin titulars de cinc o més immobles urbans residencials dins de l’àrea tensa, o de més de deu immobles a tot Espanya. A més, s’estableixen obligacions de transparència i informació per als professionals immobiliaris, incloent-hi la divulgació de la situació d’àrea tensa a l’arrendatari potencial.

 

Per als contractes d’arrendament signats a partir del 26 de maig de 2023 a zones tenses, s’introdueix una pròrroga extraordinària de tres anys, brindant estabilitat als llogaters. A més, s’activen bonificacions fiscals, com ara reduccions en el rendiment net positiu de l’impost sobre la renda de les persones físiques, depenent de certs criteris.

 

Destaca també l’increment d’un 10% addicional a la renda per a habitatges ubicats a zona tensa, sota certes excepcions com la realització de millores o rehabilitacions.

 

La normativa detalla diferents supòsits d’arrendament, considerant la situació de l’arrendador i l’habitatge. Per exemple, en el cas d’habitatges ubicats a zona tensa i arrendador petit tenidor, la renda de lloguer no pot excedir la darrera renda del contracte anterior, amb la possibilitat d’aplicar augments addicionals.

 

La nova declaració de l’àrea tensa a Catalunya busca proporcionar un marc regulador per equilibrar les relacions entre propietaris i llogaters, abordant les tensions al mercat de lloguer i promovent l’estabilitat de l’habitatge a la regió.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *