Autoconsum per a principiants: Com començar i quines opcions explorar?

La consciència sobre l’eficiència energètica, la sostenibilitat i la cura del medi ambient ha guanyat terreny a la majoria de la població. En aquest context, l’autoconsum emergeix com a alternativa eficient i accessible per a les llars. Però què implica realment aquest concepte i com funciona? A Marenmar t’ho expliquem detalladament.

 

L’autoconsum energètic es refereix a un model en què els usuaris produeixen i consumeixen la seva pròpia energia, generalment a partir de fonts renovables com ara panells solars o aerogeneradors petits instal·lats als seus habitatges. Aquest sistema redueix la dependència de la xarxa elèctrica convencional, minimitzant l’ús de combustibles fòssils i els costos associats, a més de contribuir a la disminució de la petjada de carboni.

 

El funcionament d’un sistema d’autoconsum és senzill. A través d’instal·lacions de generació d’energia, com ara panells solars o minieòlics, les llars poden generar electricitat per satisfer les necessitats diàries. Si es produeix un excedent, es pot abocar a la xarxa elèctrica, generant compensacions econòmiques. És un sistema legal i viable, especialment des que es va eliminar el conegut “impost al sol”, i requereix equips com a inversors, proteccions i un comptador, que pot ser l’existent.

 

Pel que fa a les opcions disponibles per a l’autoconsum, hi ha diverses tecnologies renovables que permeten la seva implementació, com ara la fotovoltaica, la minieòlica, la minihidràulica o la biomassa. L’autoconsum fotovoltaic es basa en l’aprofitament de l’energia solar i transforma la llum en electricitat mitjançant panells solars. Aquesta opció permet un estalvi significatiu, que pot superar el 50% a la factura d’electricitat, i una amortització ràpida de la inversió inicial.

 

D’altra banda, l’autoconsum minieòlic utilitza petits aerogeneradors per transformar l’energia del vent en electricitat, cosa que és ideal per cobrir les necessitats domèstiques. Pel que fa a l’autoconsum d’aigua, es refereix a l’aprofitament de recursos hídrics com l’aigua de pluja o pous per abastir les necessitats de la llar i reduir l’impacte ambiental i la dependència de fonts externes.

 

Pel que fa a les modalitats, hi ha dos tipus d’autoconsum: sense excedents, en què l’energia no consumida no s’aboca a la xarxa, i amb excedents, que permet la compensació econòmica per l’energia sobrant que s’envia a la xarxa.

 

L’autoconsum ofereix beneficis com l’estalvi econòmic a les factures d’electricitat, un millor control sobre el consum energètic i una sostenibilitat més gran, contribuint a la cura del planeta. S’estima que l’estalvi amb la instal·lació de panells solars pot arribar a ser del 40 al 60% al llarg de la vida útil dels sistemes, que és d’aproximadament 25 anys.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *