Diferència entre vicis ocults i defectes aparents en una casa

En el procés de compra d’un habitatge cal estar atent a possibles vicis ocults o defectes greus que podrien no ser evidents durant les visites. Aquests defectes no sempre es detecten fàcilment i poden aparèixer quan s’ha adquirit l’immoble. A Marenmar us expliquem en què consisteixen.

 

Els vicis ocults solen estar relacionats amb problemes d’humitat (com goteres i filtracions), deficiències a la fonamentació (esquerdes o fissures), acabats defectuosos, aïllament inadequat, o problemes amb el sistema elèctric. En general, aquests defectes existeixen abans de la compravenda, són greus i no són fàcilment detectables pel comprador.

 

Per evitar sorpreses, és recomanable que el comprador contracti professionals per a una inspecció exhaustiva de l’habitatge i que revisin amb cura cada habitació, zona, parets, sostres, pisos, finestres i portes. A més, és fonamental comprovar les instal·lacions elèctriques i de fontaneria, assegurant-se que tot funcioni correctament. També és important verificar la presència d’humitats i estat de portes i finestres. Sol·licitar l’historial de manteniment de l’habitatge pot proporcionar informació útil sobre els problemes anteriors.

 

D’acord amb el Codi Civil, el venedor és responsable dels defectes ocults que facin l’immoble inapropiat per utilitzar-los o que en redueixin significativament el valor. El venedor no és responsable de defectes visibles o dels que el comprador hauria d’haver identificat a causa de la seva experiència professional.

 

Si després de la compra es descobreixen vicis ocults, el comprador té dret a exigir al venedor que assumeixi les responsabilitats corresponents. El comprador pot optar per l’acció redhibitòria, que implica desistir del contracte i rebre una indemnització si el venedor coneixia els defectes, o l’acció ‘quanti minoris’, que permet una reducció proporcional del preu de l’immoble. Aquestes reclamacions s’han de fer dins un termini de sis mesos des de la detecció del defecte, ja sigui mitjançant reclamació extrajudicial o procés judicial.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *