Terreny urbà, urbanitzable i no urbanitzable: Què significa cadascun?

En considerar la compra o la construcció d’un habitatge, és fonamental entendre els tipus de terrenys: urbà, urbanitzable i no urbanitzable, ja que cadascun té característiques i normatives específiques. A Marenmar t’expliquem les característiques particulars de cadascú.

 

Terreny urbà

Aquest tipus de sòl, també conegut com a sòl edificable, està designat en la planificació urbanística local i compta amb els permisos necessaris per a la construcció. Està equipat amb infraestructures urbanes essencials com aigua, sanejament, vies d’accés i electricitat, cosa que generalment el converteix en el terreny més car.

 

Hi ha dues subcategories: l’urbà consolidat, que ja està completament desenvolupat i permet la construcció immediata després d’obtenir la llicència corresponent, i el no consolidat, que encara requereix obres addicionals per completar-ne la urbanització.

 

Terreny urbanitzable

Aquests terrenys, encara que actualment no urbanitzats, estan destinats a ser-ho en el futur per absorbir el creixement de la ciutat. Sovint no tenen carrers, voreres, clavegueram i serveis bàsics com aigua i electricitat. Dins el terreny urbanitzable, hi ha diverses classificacions:

  • Ordenat: regit per un Pla General de desenvolupament que especifica detalladament com ha de ser edificat.
  • Sectoritzat: identificat per al creixement de la ciutat.
  • No sectoritzat: no inclosos en cap pla urbanístic específic.

 

Terreny no urbanitzable

Aquests terrenys, definits pel valor paisatgístic, natural, agrícola o forestal, no poden ser urbanitzats. No es permet la construcció d’edificis, excepte algunes excepcions per a construccions auxiliars o serveis permesos per la normativa.

 

La principal diferència rau en el fet que el terreny urbà ja està dotat de les infraestructures necessàries i s’hi pot construir immediatament, mentre que el terreny urbanitzable està destinat a urbanitzar-se en el futur per convertir-se en urbà. Alguns terrenys urbanitzables tenen planificació per transformar-los a curt o mitjà termini (sectoritzat), mentre que altres no tenen una planificació immediata (no sectoritzat).

 

Comprendre les diferències entre aquests tipus de terrenys és fonamental per prendre decisions si vols construir, comprar o instal·lar un habitatge, especialment un de prefabricat, que generalment requereix que el terreny sigui urbà.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *