Compra d’habitatge: Quins impostos augmenten el cost final?

En comprar un habitatge, a més del preu de venda, és fonamental considerar totes les despeses associades, incloses les derivades de sol·licitar una hipoteca. A Marenmar t’expliquem quines són aquestes despeses i els impostos corresponents.

 

Un dels aspectes clau és que els impostos que graven la compra d’un habitatge varien segons la comunitat autònoma i si la compra és un particular o un promotor.

 

Despeses en comprar un habitatge sense hipoteca

En una compravenda sense hipoteca, el comprador assumeix la majoria de despeses, com les de notaria, registre de la propietat, gestoria i els impostos corresponents (IVA o ITP, depenent del tipus d’habitatge). El venedor, per la seva banda, ha de cobrir certes despeses, com ara la plusvàlua municipal i el certificat energètic.

 

Entre les principals despeses hi ha la de la notaria, ja que la compra s’ha de formalitzar mitjançant escriptura pública. El cost depèn del valor de la propietat i les còpies necessàries. També hi ha un cost per registrar l’escriptura al Registre de la Propietat, que varia segons el preu de l’immoble.

 

Impostos associats a la compra

Si es compra un habitatge nou, es paga un 10% d’IVA, o un 4% si és un habitatge de protecció oficial (HPO). En el cas d’un habitatge de segona mà, s’aplica l’impost de transmissions patrimonials (ITP), el percentatge del qual varia segons la comunitat autònoma. A més, el comprador paga l’impost d’actes jurídics documentats (IAJD), que s’aplica sobre els documents notarials.

 

Despeses en comprar amb hipoteca

Si se sol·licita una hipoteca, totes les despeses relacionades amb aquesta, com notaria, registre i IAJD, han de ser cobertes pel banc, excepte el cost de la taxació, que correspon al comprador. Aquest valor depèn de la mida de l’habitatge i pot fer entre 300 i 500 euros.

 

Finalment, després de la compra, hi ha altres despeses recurrents com l’IBI, les despeses de comunitat i les possibles reformes. En cas d’un segon habitatge, el venedor assumeix el pagament de la plusvàlua municipal.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *