Com fer canvis a l’escriptura de la teva propietat

La modificació de l’escriptura d’un habitatge és un procediment legal que permet fer ajustaments en aspectes fonamentals de la propietat, com ara la distribució, l’ús o la titularitat. Aquest procés pot incloure des de la redistribució dels espais interns fins a l’ampliació o la reducció de la superfície habitable, així com el canvi d’ús de determinades àrees. Atès que involucra aspectes legals i administratius, és fonamental conèixer qui està autoritzat per dur a terme aquests canvis, els passos requerits i els costos associats, i a Marenmar t’ho expliquem.

Per modificar l’escriptura d’un habitatge, és essencial fer diversos passos. Primer, t’has d’assegurar de tenir en ordre la documentació necessària, que inclou una còpia de l’escriptura original i els documents d’identitat dels propietaris. Si ets l’únic propietari, el procés és més senzill. No obstant això, si la propietat és compartida, hauràs d’obtenir el consentiment de tots els copropietaris.

Un cop reunida la documentació, el pas següent és acudir a un notari. El notari serà responsable de redactar les modificacions i de certificar l’acord entre les parts involucrades. Després, perquè les modificacions siguin oficials, cal registrar la nova escriptura al Registre de la Propietat. Abans d’aquest registre, és obligatori abonar els impostos corresponents, que varien segons el tipus d’operació realitzada.

El temps per canviar les escriptures d’una casa sol ser d’aproximadament 15 dies hàbils a partir de la data de presentació al Registre de la Propietat, sempre que s’hagin complert tots els requisits legals, inclosos els pagaments d’impostos. El cost del procés inclou honoraris notarials, aranzels del Registre de la Propietat i, en alguns casos, una provisió d’impostos que el notari pot avançar.

Les despeses notarials depenen del valor de l’immoble i es calculen sobre un percentatge del mateix. A Espanya, aquests percentatges varien entre el 0,15 i el 4,5 per mil, depenent del tram de valor. D’altra banda, els costos del Registre de la Propietat es basen en el valor declarat de l’immoble i oscil·len entre 24 i 2.181 euros, aproximadament.

En una compravenda, el venedor generalment cobreix els costos de l’escriptura, mentre que el comprador assumeix les despeses de registre. En casos d’herència o donació, els hereus o els donataris solen ser responsables d’aquestes despeses. A més, la modificació d’escriptures pot implicar el pagament d’impostos addicionals, com l’IVA per a habitatges nous o l’impost de transmissions patrimonials (ITP) per a propietats de segona mà.

Si heu heretat una propietat i voleu canviar la titularitat, primer heu d’acceptar l’herència i liquidar els impostos corresponents, com l’impost de successions i la plusvàlua municipal. Posteriorment, cal inscriure l’escriptura d’acceptació d’herència al Registre de la Propietat abans de procedir amb la modificació de la titularitat.

Actualitzar les escriptures d’un habitatge és un procés que requereix una planificació acurada i la gestió de diversos aspectes legals i administratius. És recomanable comptar amb l’assessorament d’un notari i, si escau, d’un gestor per assegurar que tot es faci correctament.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *