Quant temps es necessita per comprar un habitatge?

Quant temps passa des de que es troba l’habitatge fins que es produeix la compra? Quin és el procés de compra d’un habitatge? Quins tràmits cal fer? Aquestes preguntes, són les que intentarem resoldre al post de Marenmar Immobles.

Acudeix a una agència
Una opció és acudir a una agència immobiliària, on se t’oferiran diferents habitatges segons les teves necessitats i criteris. Se t’assignarà un comercial que s’encarregarà d’organitzar-te visites als immobles que prèviament has seleccionat, i te’ls ensenyarà.

Documentació
En el cas de necessitar finançament per a la compra de l’habitatge, necessitaràs presentar la documentació necessària, com ara:

Documentació personal
DNI, la vida laboral, contracte de treball, tres últimes nomines, declaració de la renda, contracte de lloguer i rebuts de préstecs…

– Documentació en relació a l’immoble Aquesta és la documentació que es necessita de l’habitatge que tinguis intenció de comprar. La nota simple, costa uns 10 euros i es demana al Registre de la Propietat. Les escriptures de l’habitatge i l’últim rebut de l’IBI cal demanar-les-hi al propietari. La cèdula de habitabiliad cal demanar-la al Ministeri d’Habitatge de la Comunitat Autònoma pertinent (només és obligatòria a Catalunya).

Hipoteca
L’entitat bancària amb la qual anem a tramitar el préstec hipotecari, estudiarà la nostra documentació personal, analitzarà la nostra capacitat de pagament, el nostre nivell d’endeutament i enviarà la nostra sol·licitud a riscos. D’aquí, sortirà la resolució definitiva: s’aprova el préstec o es denega.

Taxació
Finalitzat el tràmit de concessió d’hipoteca, es procedeix a la taxació de l’habitatge. El banc es posa en contacte amb l’empresa taxadora perquè enviï un professional a valorar l’habitatge. La durada aproximada és d’una setmana. Té un cost mitjà d’uns 300 fins a 500 euros.

Gestoria i notaria
La gestoria s’encarrega de recopilar tota la documentació i deixar-la-hi preparada al notari per al dia de la signatura. A més, s’encarrega de liquidar impostos i inscriure l’habitatge en el Registre de la Propietat per al canvi de propietari. Pel dia de la signatura de la compravenda de l’habitatge i de la hipoteca, necessitaràs comptar amb un notari.

Taxes i impostos
Els impostos que graven la compra d’un habitatge, es diferencien en dues classes: per a un habitatge d’obra nova – s’aplica un IVA del 10%- o de segona mà – s’apliquen els impostos d’actes jurídics documentats (AJD) i transmissions patrimonials (ITP). Depenent el tipus de casa que anem a comprar s’aplicarà un o un altre.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *